Workshops - Hardware - Desktops

Breekpunt KANTOOR-PC december 2008

Moest de configuratie van de Thuis-PC van vorige maand vooral een uitstekende prijs/prestatieverhouding hebben, voor de samenstelling van onze Kantoor-PC is vooral de nadruk gelegd op de ergonomie van het systeem. Uitgangspunt is dat je er een hele dag probleemloos mee moet kunnen werken en dat je ook niet het idee hebt in een fabriekshal te zitten door het geluid dat de computer maakt. Dit alles resulteert in het gebruik van stille componenten, een zeer ruim bemeten 24 inch monitor en het neusje van de zalm op invoergebied: de Logitech diNovo Edge.

Configuratie

Voor de Breekpunt Kantoor-pc kwamen we tot de volgende configuratie:

 • Behuizing: Antec NSK1380 Cube Case
  Deze meer dan fraaie kubusbehuizing is een lust voor het oog. Klein, stijlvol en functioneel zijn de sleutelwoorden. De Antec New Solution NSK1380 kast beschikt over een ingebouwde 350 Watt ATX2 voeding. Verder beschikt hij over één externe 5.25 inch bay en drie interne 3.5 inch bays.
 • Moederbord: Asus P5B-VM
  Dit mATX bord past door het kleine formaat in de Antec Cube zonder concessies aan de functionaliteit te doen. Zo heeft dit moederbord de beschikking over 4 geheugenbanken, 4 SATA poorten, een gigabit controller en 10 USB-poorten om maar een kleine greep te doen. Ook heeft het bord een e-SATA aansluiting wat de mogelijkheid geeft tot een snelle backup-mogelijkheid. Wat dit bord completeert is de ingebouwde videokaart die verzorgd wordt door de Intel G65 chipset.
 • Processor: Intel Celeron Dual-Core E1400
  Deze S775 desktop processor levert voldoende rekenkracht voor onze zakelijke pc. Tekstverwerking, spreadsheets, surfen, e-mailen en zelfs een beetje ontspanning tussendoor zijn geen probleem.
 • Videokaart: Intel GMA X3000 onboard
  Tenzij u het systeem voor veel grafische werk gaat gebruiken in een aparte videokaart niet nodig. Maximaal 256 MB shared memory.
 • Geheugen: Corsair ValueSelect 2GB DDR2
  Prima geheugen en meer dan voldoende voor onze kantoor-pc.
 • Harde schijf: Hitachi Deskstar P7K500 500GB
  Deze harddisk van Hitachi levert goede prestaties en draait z'n rondjes op 7200 toeren per minuut. Dat dit tevens een stille schijf is, is zeker geen toeval.
 • Optische drive: Samsung SH-S223F
  Deze DVD-RW drive van Samsung is lekker stil en kan overweg met de gangbare beschrijfbare media van dit moment.
 • Geluidskaart: onboard (AD1988)
  Ook hier geldt dat het dagelijks werk geen hoge eisen aan het geluid stelt. De geluidskaart op het moederbord voldoet prima.
 • Invoer: Logitech Cordless diNovo Edge Media Keyboard
  Het enige grote probleem van dit keyboard is dat wanneer je daarna op een ander toetsenbord moet typen, je dit waarschijnlijk vreselijk vindt! Dit toetsenbord heeft een geïntegreerd touchpad. Zeer stijlvol! Een lust voor het oog en uw vingers!

Deze pc kost op het moment van schrijven zo'n 500 euro. Als monitor adviseren we de Samsung 2443BW 24 inch WideTFT. Dit is een uitstekende monitor met een beelddiagonaal van 24 inch. Hiermee verzekert u zich ervan dat u niets mist op uw desktop. Dit beeldscherm kost ongeveer 270 euro. Dan hebt u alleen nog een besturingssysteem nodig: Windows Vista Business kost bij een nieuw systeem 146 euro. Dit completeert dit zeer stijlvolle en beslist geen alledaagse systeem om uw dagelijkse kantoorwerk mee te doen.

DC

Workshops
Boekentip
Woordenboek
Woordenboek