Door 10 november 2017 Lees verder →

Adobe Photoshop Elements 2018

Adobe heeft dit najaar traditiegetrouw weer een nieuwe versie van Photoshop Elements uitgebracht. Dit keer kreeg deze geen volgnummer, maar een jaaraanduiding: Photoshop Elements 2018. Net als voorgaande versies kent het programma twee gescheiden programmaonderdelen, namelijk de Foto-editor waarin u individuele beelden bewerkt en de Organizer waarin u de foto’s bekijkt, sorteert, filtert of terugvindt. Nieuw in Elements 2018 is de mogelijkheid om beelden automatisch te ordenen, snel je beste foto’s te vinden voor gebruik in een fotoproject en diverse nieuwe bewerkingsopties.

Adobe Photoshop Elements 2018 is beschikbaar voor Windows- (vanaf versie 7 SP1) en Macintosh- (Mac OS X v10.11 via macOS v10.13) computers. Versie 2018 is in tegenstelling tot Photoshop en Lightroom nog altijd gewoon in de winkel en verpakt in een doos te koop. Dat wil zeggen dat u er geen Adobe Creative Cloud abonnement voor hoeft af te sluiten. Wie Adobe Photoshop Elements 2018 koopt heeft dat product voor het leven, en dat vinden veel mensen toch een prettige gedachte. Voor wie al een oudere versie van Elements heeft is de vraag natuurlijk: wat is er nieuw en wat is er verbeterd? Wanneer u Elements 2018 opstart, ziet u eerst een menu waarin u een keuze kunt maken voor de Foto-editor of de Organizer. Een derde optie, genaamd Video-editor, zal alleen functioneren als u de bundel met het videobewerkingsprogramma Premiere 2018 heeft gekocht. Wat overigens een aanrader is.

Organizer

De Organizer is het onderdeel waarmee u uw foto’s kunt bekijken en beheren. Meestal start u Elements in deze weergave. Het kan zijn dat u eerst nog helemaal geen miniaturen van uw beelden ziet. Kies dan linksboven Importeren en geef aan vanuit welke mappen u foto’s naar de Elements catalogus wilt importeren. Alle mappen die u hebt geïmporteerd zijn in de weergave Mappen terug te vinden. Een andere weergave, genaamd Albums, is ideaal wanneer u foto’s in zelf gekozen groepen wilt catalogiseren. Voor beide weergaven geldt dat een verwijderde opname niet van schijf wordt gewist (tenzij u daar expliciet voor kiest). Dat is wel zo veilig. De Organizer kent vier tabbladen, namelijk de normale weergave Media en daarnaast Personen, Plaatsen en Gebeurtenissen. Om beelden snel terug te kunnen vinden zijn ze te markeren met een waardering in de vorm van sterren, een bijschrift of tags. Denk bijvoorbeeld aan de naam van een persoon (bijvoorbeeld Jan), een gebeurtenis (bijvoorbeeld Verjaardag), een plaats (bijvoorbeeld Parijs) of een trefwoord (bijvoorbeeld Natuur). Klik rechtsonder op Tags/Info om de tags te zien of in te voeren. Om de sterrenwaardering en de datum te zien kiest u voor Ctrl+D of Weergave >> Details. Dit alles maakt Elements 2018 tot een prettig fotobeheerprogramma, maar dat is nog niks nieuws.

Automatisch ordenen

Nieuw in Elements 2018 is de functie automatisch ordenen. Die kunt u activeren door rechtsboven een vinkje te plaatsen bij Automatische collectie. Onoverzichtelijke mappen die overal verspreid staan op je computer zijn hiermee verleden tijd, want je krijgt nu een visueel overzicht van je foto’s, automatisch gesorteerd op datum, onderwerp, personen en locaties. Daarnaast suggereert Photoshop Elements standaard automatisch zogenaamde slimme tags voor alle geïmporteerde foto’s, zodat men kan zoeken op basis van specifieke onderwerpen als zonsondergangen, verjaardagen, honden, katten en nog veel meer. De Elements Organizer kan tal van slimme tags automatisch genereren, zoals Auto, Boot, Café, Dieren, Eten, Familie, Gezicht, Glimlach, Hond, Huisdier, Instrument, Jongen, Kind, Kinderen, Landschap, Meisje, Natuur, Oceaan, Puppy, Reizen, Strand, Thuis, Vrienden, Wijn en Zomer. Zoeken op basis van deze Slimme tags kan via de optie Zoeken in het hoofdvenster. Men klikt daartoe op Zoeken en vult in de zoekbalk bovenaan het venster de gewenste tag in en drukt op Enter. En voilà, alleen de beelden die voldoen aan deze tag worden nu getoond. Erg handig! Dat geldt ook voor de weergave Personen. Elements 2018 is ook prima in staat om gezichten van personen te herkennen. Dat kan al tijdens het importeren gebeuren. En via de weergave Plaatsen kan men locaties toewijzen aan opnamen die nog geen GPS-informatie bevatten. Beelden waarvan de locatie wel bekend is, zijn via een kaartweergave terug te vinden en te bekijken. In de weergave Gebeurtenissen maakt u gebruik van een kalenderweergave om beelden die in een bepaalde tijd gemaakt zijn terug te vinden. U kunt eerst het jaar kiezen en daarna een maand uit de kalender. Alle beelden die in dat jaar en die maand gemaakt zijn verschijnen dan vanzelf in beeld. De beelden worden daarnaast op datum gegroepeerd zodat het gemakkelijk is er een gebeurtenis aan te koppelen (bijvoorbeeld een verjaardag).

Foto-Editor

De Foto-Editor is verdeeld in drie bewerkingsmodi: Snel, Met instructies en Expert. De eerste modus toont alleen de meest eenvoudige gereedschappen en veelgebruikte aanpassingen. Via de knop Aanpassingen rechtsonder kan men een geopend beeld bewerken. De eerste optie Slim repareren doet een en ander volledig automatisch. Mocht dat niet naar wens zijn, dan kan men met de eronder getoonde opties Belichting, Licht, Kleur, Balans en Verscherpen een en ander verder aanpassen. Via de knop Effecten opent men 11 groepen met effecten en via Structuren heeft men toegang tot diverse structuureffecten. Tot slot kan men via Kaders het bewerkte beeld van een omlijsting voorzien. De modus Snel is dankzij de grote knoppen ook aanraakvriendelijk en dus met een vinger te bedienen. Al met al is het een prima modus voor het snel corrigeren en opleuken van beelden. Ideaal voor beginners! De modus Met instructies toont, verdeeld in groepen genaamd Basisbeginselen, Kleur, Zwart-wit, Grappige bewerkingen, Speciale bewerkingen en Photomerge, maar liefst 49 bewerkingen en effecten die iedereen nu gemakkelijk kan toepassen. Alle bewerkingen en effecten gaan – zoals de naam al aangeeft – gepaard met duidelijke, stapsgewijze instructies in een kolom rechts van het te bewerken beeld. Nieuw in deze versie is onder andere de mogelijkheid om de achtergrond te vervangen, een dubbele belichting te maken of een foto om te zetten in een prachtig waterverfschilderij. Na het doorlopen van alle stappen – het is overigens ook mogelijk om een of meer stappen tijdens het bewerkingsproces over te slaan – wordt gevraagd of men het gecorrigeerde beeld wil opslaan of dat men verder wil gaan in een van de andere bewerkingsmodi. Ook kan men het gecorrigeerde beeld hier direct via knoppen delen via Facebook, Flickr of Twitter. Via de knop Klaar kan men het bewerkingsproces beëindigen.

Expert

De modus Expert lijkt op een wat uitgeklede versie van Photoshop. Links zien we bijna dezelfde gereedschappen en ook de menustructuur oogt bijna hetzelfde. Desondanks heeft ook deze modus via de menu-optie Verbeteren een groot aantal gereedschappen waarmee beelden automatisch zijn te verbeteren. Zoals de optie Automatisch nevel verwijderen waarmee mistige, contrastloze foto’s pittiger gemaakt kunnen worden. Deze optie werkt het beste bij landschapsfoto’s. Voor de experts is in dit menu ook een optie Nevel verwijderen aanwezig. In dat geval verschijnt er een dialoogvenster waarin de kracht van het effect door de gebruiker kan worden ingesteld. Een optie Scherpte aanpassen om onscherpe foto’s te verbeteren werkt op dezelfde manier. De optie Schokreductie is bedoeld voor foto’s die bij weinig licht gemaakt zijn. Denk aan selfies met de mobiele telefoon. Open een beeld dat onscherp oogt en kies Verbeteren >> Automatische schokreductie. Wilt u meer controle over het eindresultaat, gebruik dan Verbeteren >> Schokreductie. In het dialoogvenster dat verschijnt, kunt u een deel van het beeld kiezen en de gevoeligheid van de scherpteverbetering instellen voordat u het effect toepast. Via de optie Rode ogen automatisch corrigeren kan men de bekende rode flitsogen automatisch aanpakken.

Gezichtskenmerken

Een opvallende functie in het menu Verbeteren is de functie Gezichtskenmerken aanpassen. Hiermee tovert men in een handomdraai een glimlach op elk gezicht, past men gesloten ogen aan en brengt men snel andere correcties aan, zodat iedereen op je foto’s er op zijn best uitziet. De werking is kinderlijk eenvoudig: open een portretopname en kies Verbeteren > Gezichtskenmerken aanpassen. In het gelijknamige dialoogvenster verschijnt rondom het gezicht een blauwe cirkel en rechts ervan zien we een viertal gereedschappen, genaamd Lippen, Ogen, Neus en Gezicht. Het gereedschap Lippen telt vijf opties, te weten Glimlach, Hoogte, Breedte, Bovenlip en Onderlip, waarmee via simpele schuifregelaars de mond geheel naar zijn of haar hand kan zetten. Alleen al met het gereedschap Glimlach tovert men zelfs de meest norse figuur om in een vrolijke Frans. Erg leuk! Via het gereedschap Ogen krijgt men toegang tot de opties Hoogte, Breedte, Grootte, Kantelen en Afstand, waarmee men de ogen kan aanpassen. Met het gereedschap Neus kan men via de opties Hoogte en Breedte de vorm van een neus aanpassen. Via Gezicht kan men met de opties Breedte, Hoogte van voorhoofd, Kaaklijn en Kinhoogte het gezicht van de geportretteerde helemaal naar zijn of haar hand zetten. Alle gereedschappen werken met schuifbalken en het effect is direct zichtbaar in het voorbeeldscherm ernaast. Via de knop Voor/Na kan men de gedane aanpassingen vergelijken met het originele beeld. Gezichtskenmerken aanpassen is al met al een zeer krachtige functie!

Filters

Filters zijn een fantastische manier om een nieuw effect uit te proberen en je creativiteit te tonen, en het is nu zelfs nog eenvoudiger om het beste filter voor je foto te kiezen en de details te verfijnen. Via Filter > Filtergalerie biedt Elements 2018 toegang tot zes categorieën filters, genaamd Artistiek, Penseelstreek, Schets, Stilleven, Structuur en Vervormen. Op deze manier heeft men toegang tot 48 filters waarmee men met één druk op de knop een beeld een geheel ander karakter geeft of zelfs omtovert in een pentekening of schilderij. Het toegepaste filter is via schuifbalken eventueel nog handmatig verder naar wens aan te passen. Via de optie Nieuwe effectlaag kan men ook vrij eenvoudig filterbewerkingen op elkaar stapelen. Via Verwijderen kan men een effectlaag eventueel weer uit de lijst verwijderen. Door op OK te klikken wordt het filter of de filters op het beeld toegepast en keert men terug naar de Expert modus. Via de optie Cameravervorming corrigeren kan men onder ander een kussen- en tonvormige vertekening, vignetering en het perspectief corrigeren. Elements 2018 ondersteunt ook Photoshop compatibele plug-ins, zoals de uitstekende (én gratis) Nik Collection. Via Filter > Nik Collection zijn deze uitstekende filters na installatie ook in Elements 2018 prima te gebruiken. We kunnen dat iedereen aanraden!

Conclusie

Nu ook Lightroom alleen nog via een abonnement op de clouddienst van Adobe verkrijgbaar is, is Photoshop Elements het enige beeldbewerkingsprogramma van Adobe dat nog voor een eenmalige vaste prijs en in een doos te koop is. Hoewel de Expert modus van de Editor veel weg heeft van groter broer Photoshop en het programma inclusief de Adobe Camera RAW editor wordt geleverd, mikt Adobe met Photoshop Elements 2018 toch vooral op de minder ervaren beeldbewerker. En die wordt meer dan ooit op zijn of haar wenken bediend met tal van geautomatiseerde functies en effecten. Ook de automatische beeldbeheerfuncties zijn bijzonder krachtig. Ten opzichte van Elements 15 brengt deze nieuwe versie echter slechts een beperkt aantal vernieuwingen en verbeteringen. Adobe Photoshop Elements 15 kost € 100,43. Een bundel met Adobe Photoshop Elements 2018 en het videobewerkingsprogramma Adobe Premiere Elements 2018 kost € 151,25. Voor gebruikers van oudere versies zijn ook upgrades tegen een gereduceerde prijs beschikbaar. Op Bol.com is het programma tegen een gereduceerde prijs te koop. Op de website van Adobe is een 30 dagen probeerversie beschikbaar. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.adobe.nl.

Geplaatst in: Fotografie & Film