Door 1 september 2016 Lees verder →

Review: Corel PaintShop Pro X9

Corel heeft met PaintShop Pro X9 weer twee nieuwe versies, namelijk de gewone en de Ultimate editie, van hun populaire beeldbewerkingsprogramma op de markt gebracht. Nieuwe functies zijn dit keer het gebruik van projectsjablonen, het maken van screenshots met de functie Slim vastleggen, een nieuw gereedschap Opvulling met kleurovergang, tekstvoorinstellingen, verbeterde ondersteuning voor stiften en grafische tabletten, bewerkingsgeschiedenis exporteren, XDM-ondersteuning (waaronder voor Intel RealSense) plus talloze verbeteringen aan bestaande functies. De Ultimate versie wordt geleverd inclusief een aantal nuttige hulpprogramma’s, waaronder het handige Perfectly Clear van Athentech Imaging.Corel PaintShop Pro X9 Ultimate

Corel PaintShop Pro X9 is geschikt voor gebruik op computers met Windows 7 met het meest recente servicepack (32-bits- of 64-bitsversies), Windows 8/8.1 en Windows 10. Als processor wordt een Intel of AMD 1,8 GHz-processor (of sneller) aangeraden, net als 4 GB RAM (2 GB minimaal) en 2 GB schijfruimte (1 GB minimaal). Uiteraard worden vrij hoge eisen gesteld aan het beeldscherm, met een scherm en videokaart met lage resolutie doet u uzelf echt te kort. Een internetverbinding is vereist voor het gebruiken van online-onderdelen en studielessen op video. De installatie kan geheel vanaf internet gebeuren door een klein installatieprogramma te downloaden. Voor de versie in doos is een dvd-station voor installatie vereist.

PSP X9 01

Nieuwe mogelijkheden

Zoals altijd beschikt een nieuwe versie over enkele nieuwe functies. Een handige nieuwe optie is het gebruik van projectsjablonen. Hiermee kunt u snel fotocollages, gepersonaliseerde wenskaarten, brochures en meer maken. Ook kunt u uw eigen lay-outs als projectsjablonen opslaan om toekomstige ontwerp- en fotoprojecten te versnellen. Met de nieuwe functie Screenshot kunt u schermopnamen nu op één locatie vastleggen, bewerken en annoteren, zonder dat u meerdere toepassingen nodig heeft. Met de nieuwe modus Slim vastleggen kunt u snel een opname van het scherm maken: u hoeft alleen maar het gebied aan te wijzen dat u wilt vastleggen. Kies uit een standaardverzameling vastlegafmetingen of maak uw eigen voorinstellingen. Met de volledig aanpasbare vastleg- en uitvoeropties kunt u uw eigen vastlegoplossing samenstellen of het proces geheel automatiseren. Nieuw is ook het gereedschap Opvulling met kleurovergang. Hiermee kunt u op een gemakkelijkere manier overgangen aanpassen. Bespaar tijd door een overgang direct op een afbeelding, vorm of doek neer te zetten, en gebruik het palet Materialen voor meer geavanceerde taken. U kunt kleurstalen eenvoudigweg slepen en neerzetten en tekenpunten verslepen in het gereedschap Opvulling met kleurovergang, en de overgangen naar wens aanpassen.

PSP X9 02

Tekstvoorinstellingen

Verkrijg het gewenste creatieve uiterlijk sneller en ontdek leuke nieuwe teksteffecten met de nieuwe functie voorinstellingen voor tekst. Deze gratis en betaalde voorinstellingen worden dynamisch toegevoegd aan PaintShop Pro X9. Hiermee beschikt u over nieuwe tekstopties om uw ontwerpen fris te houden zonder dat u uw software hoeft bij te werken! PaintShop Pro X9 biedt ook een verbeterde ondersteuning voor grafische pennen en tabletten. Koppel PaintShop Pro X9 aan een grafisch tablet of een pc die compatibel is met een stift en de creatieve mogelijkheden zijn natuurlijker, directer en nauwkeuriger toe te passen. Nieuw is ook de optie Bewerkingsgeschiedenis exporteren waarmee u nu uw bewerkingsgeschiedenis kunt exporteren. Dankzij het exporteren van de sessie- of bestandsbewerkingsgeschiedenis kunt u uw bewerkingen snel documenteren en delen. Deze functie is ideaal voor het samenstellen van stapsgewijze studielessen of om aan een vriend of collega uit te leggen hoe een bepaald effect kan worden bereikt. PaintShop Pro X9 ondersteunt de fotobewerkingstechnologie en innovatie van de volgende generatie: fotografie met dieptebewustzijn. U kunt nu XDM-foto’s bewerken die zijn vastgelegd met een tablet of camera met RealSense in de werkruimte Aanpassen van PaintShop Pro. Bespaar tijd en verbeter de nauwkeurigheid bij het maken van selecties door effecten toe te passen op objecten op basis van hun afstand tot de camera.

PSP X9 03

Verbeterd

Ook tal van bestaande functies zijn in versie X9 verder verbeterd. Zo is het tekstgereedschap verbeterd en kan men dankzij een vereenvoudigde tekstwerkbalk tekststijlen sneller aanpassen. Kies kleuren sneller en pas uw tekstwerkbalk aan om de items weer te geven die u veel gebruikt en ongewenste elementen te verbergen. De meest gebruikte fotoaanpassingen van PaintShop Pro worden in real-time getoond en de batchverwerking ondersteunt nu de slimme functie fotocorrectie voor batches. Hiermee bespaart men tijd en verbetert men de productiviteit door slimme fotocorrectie en batchverwerking te combineren en aanpassingen tegelijkertijd op meerdere foto’s toe te passen. Met de verbeterde functie Scripts brengt u de kracht van automatisering naar fotobewerking, zodat u zich steeds herhalende taken kunt verminderen en veelvoorkomende en complexe fotobewerkingshandelingen kunt versnellen. Dankzij scripts die op de achtergrond worden uitgevoerd, kunt u functies sneller toepassen. PaintShop Pro X9 voegt verder ondersteuning voor 15 nieuwe camera’s toe. Deze ondersteuning omvat camera’s van alle grote merken: Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Panasonic, Leica en Sony.

PSP X9 04

Werkvlakken

Het werken met PaintShop Pro X9 is verder niet zoveel veranderd. Het programma kent nog steeds drie werkvlakken, genaamd Beheren, Aanpassen en Bewerken. In de eerste, Beheren, bekijkt en beheert u uw beeldcollectie. U kunt direct naar mappen op schijf kijken of een eerder ingestelde verzameling gebruiken. Elk beeld is van een label, plaats markering (op de wereldkaart) of waardering te voorzien zodat u het gemakkelijk kunt sorteren of terugvinden. Een geselecteerd beeld kan direct worden overgebracht naar de werkvlakken Aanpassen en Bewerken. Anders dan bij Adobe Photoshop Elements zijn deze weergaven onderdeel van hetzelfde programma en kost het schakelen ertussen nauwelijks tijd. In het werkvlak Aanpassen kunt u het beeld gemakkelijk corrigeren. Daarvoor is links het palet Slimme fotocorrectie aanwezig. Maar u kunt ook gericht de witbalans, helderheid en contrast, kleur of scherpte aanpassen. Rechts in beeld is een collectie filters te vinden waarmee de opname ineens een ander uiterlijk krijgt. In het werkvlak Bewerken beschikt u over alle gereedschappen van Corel PaintShop Pro X9. En dat zijn er nogal wat. Er zijn diverse menubalken en werkbalken en bovendien toont het programma standaard twee kolommen met paletten en een overzicht de miniaturen onderin. Dat is wat teveel van het goede. Het scheelt al wanneer u het voor beginners handige Studiecentrum met F10 uitschakelt.

PSP X9 05

Effecten

In het werkvlak Bewerken beschikt het programma ook over een groot aantal effecten. Deze zijn onderverdeeld in de groepen Foto-effecten, 3D-effecten, Kunstzinnige effecten, Artistieke effecten, Vervormingseffecten, Randeffecten, Geometrische effecten, Belichtingseffecten, Afbeeldingseffecten, Reflectie-effecten en Textuureffecten. Een opvallend effect is Tijdmachine. Kies Effecten > Foto-effecten > Tijdmachine en er verschijnt een tijdbalk met fotografische effecten vanaf 1839 (Daguerrotype) tot en met de jaren 60 (Cross-proces) van de vorige eeuw. Interessant is ook de optie Eigen filter. Hier kan men via de Filtermatrix zelf een filter samenstellen en deze toepassen op de kleurkanalen of grijswaarden van een beeld. Uiteraard kan men een zelfgemaakt filter opslaan en later hergebruiken. Via de optie Insteekfilters kan men de geïnstalleerde plug-in filters activeren. In de Ultimate editie van PaintShop Pro X9 kan men via deze optie de Athentech Imaging Perfectly Clear 2 SE plug-in activeren. Deze plug-in beschikt over een aantal handige voorinstellingen, genaamd Details, Levendig, Donkerte corrigeren, Ruis corrigeren, Kleurzweem corrigeren, en Landschappen, waarmee men vrij vlot beelden kan corrigeren. Via de optie Aanpassen kan men door middel van schuifbalken belichting, contrast, levendigheid, scherpte, ruis en dergelijke handmatig corrigeren. Een prima plug-in om snel beelden te corrigeren. Via de optie Meer insteekfilters ophalen, kan men online plug-ins aanschaffen.

PSP X9 06

Conclusie

Corel PaintShop Pro X9 Ultimate kost € 89,99. De normale versie zonder Corel AfterShot 3, Athentech Perfectly Clear 2 SE en Corel Live Screen Capture verwisselt voor € 69,99 van eigenaar. Beide versies zijn direct via de Corel website te koop. Voor het bekijken, organiseren en bewerken van uw beelden (ook RAW) is de standaard versie absoluut toereikend, maar bij de Ultimate versie wordt tegen een zeer geringe meerprijs een aantal aantrekkelijke (hulp)programma’s meegeleverd. Wanneer u daarmee wilt werken wordt de workflow wel wat ingewikkelder, maar de beeldverbeteringen die bijvoorbeeld Perfectly Clear bieden zijn zondermeer de moeite waard. Ondanks een voor nieuwelingen misschien wat steile leercurve is Corel PaintShop Pro X9 Ultimate opnieuw een goede koop voor wie voor relatief weinig geld een compleet beheer- en beeldbewerkingsprogramma wil hebben. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.paintshoppro.com/nl/.

Geplaatst in: Fotografie & Film