Door 30 november 2015 Lees verder →

Mio MiVue 638 Touch

Dash cams zijn tegenwoordig bijna onmisbaar als ooggetuige op de weg. Ze registreren elke minuut van je reis, zodat je altijd bewijs hebt als er iets gebeurt. Maar met een dash cam kun je ook de mooie en onvergetelijke landschappen die je onderweg tegenkomt delen met familie en vrienden. Fabrikant Mio heeft een nieuwe serie dash cams geïntroduceerd, die niet alleen alles voor je vastleggen, maar dat ook nog in hoge Full HD kwaliteit doen. Wij probeerden de nieuwe Mio MiVue 638 Touch uit.

Mio MiVue 638

De lichtgewicht MiVue 638 Touch geeft je altijd bewijs van wat er daadwerkelijk op de weg gebeurde. Om het je makkelijk te maken, start deze dash cam met filmen zodra je de auto start. De MiVue 638 Touch is voorzien van een Full HD-camera met 1080 pixels. De dashcam is voorzien van een lichtgevoelige (F1,8) glazen 150 graden groothoeklens, zodat er zoveel mogelijk van de verkeerssituatie in beeld komt. De camera is verder voorzien van GPS-informatie, een 2,7 inch aanraakscherm, geeft waarschuwingen voor flitscamera’s en biedt de mogelijkheid om een tweede SD-kaart te plaatsen. Zo heb je altijd een back-up van de opnames, indien je één van de twee SD-kaarten af zou moeten staan aan de politie na een ongeval. Deze back-up kun je uiteraard ook delen met je verzekeraar. Daarnaast kun je via de MiVue Manager-desktopapplicatie eenvoudig de opgenomen filmpjes delen via bijvoorbeeld Facebook of YouTube.

Mio638_02

Installatie

De Mio MiVue 638 Touch wordt geleverd inclusief autohouder met zuignap en autolader. De MiVue 638 Touch zelf is met een omvang van circa 9 x 4,9 x 3,3 cm lekker compact. Het apparaat weegt met 120 gram ook niet echt veel. Ondanks de geringe afmeting beschikt het apparaat over een 2,7 inch aanraakscherm in 16:9 verhouding. Het plaatsen van de dash cam is dankzij de zuignap niet al te moeilijk, maar men moet wel eerst de voedingskabel in een gleuf in de autohouder schuiven en dan de autohouder met kabel in de dashcam klikken. Omslachtig, maar hiermee wordt wel voorkomen dat de voedingskabel tijdens het rijden per abuis uit de camera wordt getrokken. Na het plaatsen van de camera sluiten we de voedingskabel aan op de sigarettenaansteker. Het zoveel mogelijk uit het zicht wegwerken van deze voedingskabel is nog een hele klus en uiteraard moeten we ook nog een of twee geheugenkaartjes in de dashcam steken, anders wordt er niets opgeslagen. Nadat we dat hebben gedaan, is het apparaat klaar voor gebruik.

Instellingen

Voor het eerste gebruik is het verstandig om eerste alle instellingen na te lopen en de geplaatste geheugenkaartjes te formatteren. Dit doen we door op het scherm op het rode icoontje Instellingen te klikken. In het menu Instellingen zien we de opties Bestand weergeven, Camera, Geluid opnemen en Instellingen. Via Bestand weergeven kunnen de opgeslagen video- en fotobestanden op het scherm worden bekeken. Met de optie Camera kan een 4K-foto worden gemaakt en via de optie Geluid opnemen kan men de functie geluid aan- of uitzetten. Via Instellingen komt men in een submenu met de opties Flitser, Parkeerstand, Video-opname, Systeem en Formatteren. Via de optie Flitser kan men de flitserwaarschuwingen, zoals geluid, alarmafstand, alarm methode, waarschuwing kruissnelheid enzovoort, instellen. Via Parkeerstand kan men de instellingen (Detectie, G-sensorgevoeligheid, LED-indicator enzovoort) voor het maken van opnamen in de parkeerstand aanpassen. Via de optie Video-opname kan men de lengte van de videoclips, de videoresolutie, belichtingswaarden en dergelijke instellen. Via Systeem kan men onder andere de GPS-status, datum en tijd, piepsignaal, taal en afstandseenheden instellen. Via de optie Formatteren kunnen tot slot de geplaatste SD-kaartjes worden geformatteerd. Nadat men alle zaken naar wens heeft ingesteld is de dashcam gereed voor gebruik.

Mio638_03Praktijk

Nadat we de Mio MiVue 638 Touch dashcam in de auto hebben geplaatst en aangesloten op de sigarettenaansteker, zal deze automatisch gaan filmen zodra we de auto starten. Handmatig kunnen we de dashcam starten door op de oranjekleurige aan-/uittoets aan de zijkant te drukken. Ook dan begint de camera meteen met opnemen. Tijdens het rijden worden de tijd en de snelheid op het scherm getoond en linksboven staat de melding REC om aan te geven dat er een video wordt opgenomen. Tikken we het scherm aan, dan verschijnt het actuele beeld. In dit scherm zien we boven in het midden de actuele tijd staan en rechtsboven de iconen van de GPS-satellietontvangst en accucapaciteit. Het blauwe icoontje linksboven is de GPS-modus en het rode icoontje linksonder opent het menu. Wil men bijvoorbeeld buiten de auto een opname maken, dan tikt men op de rode knop in het midden onder. Wil men tijdens het rijden een speciale gebeurtenis markeren, dan drukt men op de knop Gebeurtenis aan de zijkant van de dash cam. Ook zaken als te hard rijden, een te sterke bocht of een aanrijding, registreert de dashcam automatisch als gebeurtenissen. Dit doet de camera op basis van de ingebouwde G-sensor die afwijkende zaken registreert. Opgeslagen videobeelden kan men thuis op de computer bekijken met het gratis te downloaden MiVue Manager programma.

MiVue Manager

Het programma MiVue Manager is gratis te downloaden van de Mio website. Na installatie starten we het programma. We zien een balk met iconen en vijf vensters. We sluiten de Mio MiVue 638 Touch dashcam via een USB-kabel aan op de computer en openen via de optie Bestand openen de map Video met daarin de gemaakte videobestanden. Door een van de op het systeem opgeslagen MP4-bestanden in de bestandenlijst rechtsonder aan te klikken wordt deze in het programma geopend. In het grote venster linksboven wordt de video afgespeeld. Linksonder zien we de snelheid van de auto, de richting, de hoogte en de GPS-coördinaten. Ernaast zien we de G-sensor data en rechtsboven een kalender met de datum van de opname omcirkeld. Via vinkjes kunnen video’s van gebeurtenissen, normale video’s en parkeervideo’s worden geselecteerd. Klikken we bij de GPS-coördinaten op het wereldbol icoontje, dan verschijnt er een kaartje van Google Maps met daarin de afgelegde route. Spelen we videobestand af, we dan zien synchroon met de video de route op Google Maps verschijnen en ernaast worden de G-krachten op 3 assen getoond. Via iconen in de menubalk kan de video worden bewaard, een foto worden opgeslagen, de route geëxporteerd en beelden naar Facebook en YouTube worden geüpload. Al met al een bijzonder informatief programma.

Mio638_05

Conclusie

De Mio MiVue 638 Touch is lekker handzaam en licht. De werking laat weinig te wensen over en de Full HD beeldkwaliteit is prima. Door de grote beeldhoek met bijbehorende vertekening is de camera minder geschikt om als reguliere videocamera te dienen. De MiVue Manager software is een aantrekkelijke toevoeging, die veel verder gaat dan alleen maar het afspelen van de gemaakte video’s. De Mio MiVue 638 Touch heeft een adviesprijs van € 149,99 en biedt veel waar voor dat geld. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op http://eu.mio.com/nl_nl/.

Geplaatst in: Mobiliteit & Navigatie