Door 16 november 2015 Lees verder →

Review: Eyefi Mobi Pro

Toen de Eyefi WiFi-geheugenkaart voor het eerst uitkwam, waren er nog maar weinig digitale camera’s die WiFi aan boord hadden. Dankzij Eyefi was het ineens mogelijk om vanaf elke digitale camera draadloos foto’s over te zetten naar ieder gewenst apparaat. Inmiddels worden steeds meer camera’s standaard voorzien van een ingebouwde WiFi-functie en daarom ging Eyefi op zoek naar nieuwe manieren om fotografen het leven makkelijker te maken. Het resultaat is de Eyefi Cloud: met slechts één klik zijn al foto’s op alle apparaten beschikbaar en staan ze veilig en in de originele resolutie in je persoonlijke archief in de cloud. Wij namen de proef op de som.

Eyefi_slider

In juni 2013 introduceerde Eyefi met de Eyefi Mobi draadloze SD-geheugenkaart eenvoudige draadloze bestandsoverzetting van digitale camera’s naar mobiele apparatuur. Inmiddels worden steeds meer camera’s uitgerust met WiFi-functionaliteit. Reden voor Eyefi om hun Eyefi Cloud ook voor deze camera-gebruikers open te stellen. Met Eyefi Cloud wordt ingespeeld op de behoefte van fotoliefhebbers om al hun foto’s en videoclips eenvoudig en overzichtelijk vanaf één plek voor meerdere apparaten beschikbaar te hebben. In plaats van dat de foto’s en video’s eerst handmatig over moeten worden gezet of gemaild, synchroniseert Eyefi Cloud deze mediabestanden automatisch op alle apparaten, zodra de foto of video genomen is, zodat je ze overal en altijd kunt bekijken. De benodigde Eyefi app is beschikbaar in de iTunes, Google Play en Windows Phone stores.

Eyefi_01

Praktijk

De door ons geteste 16 GB Eyefi Mobi Pro SD-geheugenkaart wordt geleverd inclusief een USB-kaartlezer en een lidmaatschapskaart met inlogcode. Deze inlogcode geeft recht op een jaarabonnement op Eyefi Cloud. Bezitters van een camera met ingebouwde WiFi-functionaliteit – een lijst met ondersteunde camera’s is hier beschikbaar – kunnen simpelweg de Eyefi mobiele app downloaden en met hun naam en e-mailadres een account aanmaken. Men krijgt dan één maand gratis opslag. In het volgende scherm kun je opgeven of je alleen via WiFi beelden wilt synchroniseren of ook via je databundel. Tot slot vraagt de app toegang tot je foto’s. Daarna begint de app meteen alle aanwezige foto’s te uploaden naar je Eyefi Cloud account. Eyefi Cloud synchroniseert vervolgens alle foto’s en video’s met de aangesloten apparaten, zodat de gebruiker de bestanden overal tot zijn beschikking heeft, zowel online als offline. Elk apparaat met de Eyefi app of een webbrowser kan worden gebruikt om de foto- en videocollectie te bekijken, te delen en te beheren. Voor fotografen met meerdere camera’s – denk aan een smartphone en een reflex of systeemcamera – verzamelt Eyefi Cloud de foto’s automatisch in een enkele, goedgeorganiseerde collectie, waar ze verder bewerkt en beheerd kunnen worden. De volledige collectie is dan beschikbaar op alle apparatuur van de gebruiker. Men kan meerdere camera’s koppelen aan één Eyefi Cloud account.

Eyefi_06

Opties

Via de webbrowser kan men vrij eenvoudig in Eyefi Cloud via de optie Photos de aanwezige beelden bekijken. Klik een beeld aan om het te openen. Rechts verschijnt dan een aantal eenvoudige bewerkingsopties waarmee men respectievelijk de EXIF-informatie van het geopende beeld zichtbaar kan maken, het beeld beeldvullend kan bekijken, het beeld markeren als favoriet, toevoegen aan een album, alle beelden achter elkaar afspelen, een uitsnede maken, het beeld roteren, downloaden of verwijderen. Sluit het geopende beeld via het kruisje linksboven. In het pull-down menu linksboven kan men nog diverse andere opties vinden, te weten Discover, Albums, Smart Views, Tags, Cameras en Trash. De optie Discover biedt de mogelijkheid om de meest gebruikte camera-instelling weer te geven. Via de optie Albums kan men een album met een selectie beelden aanmaken en deze via email, Twitter, Facebook en Google+ met derden delen. Via de optie Smart Views kan men op basis van zoektermen een slimme weergave instellen. Met de optie Tags kan men de functie Smart Tags activeren. Met behulp van een slim algoritme worden de beelden dan automatisch voorzien van tags. Via Cameras kan men beelden uitfilteren op basis van de gebruikte camera en weggegooide beelden zijn terug te vinden via Trash. In het pull-down menu rechtsboven kan men de weggegooide beelden definitief verwijderen door op de optie Empty Trash te klikken. Een verwijderd beeld terughalen kan ook: open het desbetreffende beeld en klik rechtsboven op het icoon Restore. Via de optie Account kan men de accountgegevens raadplegen en eventueel aanpassen. Bij Membership kan men de datum zien wanneer het abonnement afloopt en via Mobi Cards de Eyefi-geheugenkaarten die men in gebruikt heeft. Uitloggen doet men via de optie Log Out linksonder.

Eyefi_05

App

In de app zijn de meeste van de hierboven genoemde functies ook aanwezig, maar ze staan soms op een andere plek. Heeft men een beeld geopend, dan verschijnt onder het beeld een aantal iconen waarmee men het beeld kan roteren, uitsnijden, taggen, in een album plaatsen of weggooien. Door op de i te klikken krijgt men EXIF-informatie van het geopende beeld te zien. Bladeren door de beelden kan door middel van swipen. Een geopend beeld delen kan via de knop Share rechtsboven. In het pull-down menu linksboven ontbreekt de functie Discover, maar de overige opties, te weten Photos, Albums, Smart Views, Tags, Cameras en Trash zijn wel aanwezig en onderaan is de abonnementsstatus in het rood duidelijk zichtbaar. Via de knop Setting boven komt men in een menu Settings met opties om de gebruikte Eyefi geheugenkaarten in te stellen, de cache grootte in te stellen, toestaan om RAW-bestanden te verwerken, de slaapfunctie tijdens transfers te voorkomen, uploaden via de bundel toestaan en een overzicht van de abonnementsgegevens. Een mogelijkheid om bijvoorbeeld een album op de TV te vertonen is jammer genoeg niet aanwezig.

Eyefi_07

Conclusie

De Eyefi Mobi Pro geheugenkaart in combinatie met de Eyefi Cloud doet wat het beloofd. Het aantal bewerkingen dat men op de beelden kan uitvoeren is erg beperkt, maar als centrale ‘vergaarbak’ van mediabestanden voldoet de Eyefi Cloud prima. Ook het aanmaken en delen van albums is kinderlijk eenvoudig. Een minpunt is dat de Nederlandse taal (nog) niet wordt ondersteund. Een Eyefi Cloud abonnement is beschikbaar voor € 4,99 per maand voor onbeperkte foto’s en tot 300 video’s met een maximale lengte van 15 minuten per video per maand. Alle Eyefi Mobi Pro SD-geheugenkaarten komen standaard met een jaarabonnement op Eyefi Cloud. De Eyefi Mobi Pro 16 GB kost € 61,95 en voor de Eyefi Mobi Pro 32 GB versie moet € 81,99 worden neergeteld. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.eyefi.com.

Geplaatst in: Fotografie & Film